A hőszivattyú előnyei

Egy ház fűtéséhez akár egy készülék is elegendő, ami a házon kívül úgy néz ki, mint egy légkondicionáló.

Kevesebb energiafogyasztás mellett ugyanaz a hatásfok érhető el.

A hőszivattyús rendszer legnyilvánvalóbb előnye a hőszolgáltatási képesség. A hőszivattyúk nagyon gyorsan képesek felfűteni vagy lehűteni egy helyiség hőmérsékletét. Mindössze egy gombnyomással beállítható a kívánt hőmérséklet: az otthoni termosztáton vagy akár mobilapplikáción keresztül is.

A hőszivattyúk hűtésre, azaz légkondicionálásra is használhatók.

A hőszivattyú teljes nevében szereplő “fordított ciklus” arra utal, hogy képes visszafelé működni. Amellett, hogy a hőszivattyú hőenergiát von el a külvilágból, és ezt beviszi otthonába, képes arra is, hogy a hőt elszívja otthonából, és ezt továbbítsa kifelé, így lehűtve a házat.

A kényelem a hőszivattyú legfontosabb jellemzője: könnyen kézben tartható az állandó, komfortos hőmérséklet, extrém ingadozás nélkül. A hőszivattyúval könnyedén szabályozhatja és fenntarthatja a klímát komfortérzetének megfelelően.

A hőszivattyú lehetővé teszi, hogy növelje vagy csökkentse a helyiség hőmérsékletét, vagy egy pillanat alatt, egyetlen gombnyomással átkapcsoljon fűtésről hűtésre. A hőszivattyúk néhány perc alatt képesek felmelegíteni vagy lehűteni egy helyiséget, majd miután a helyiség elérte az Ön által kívánt hőmérsékletet, a hőszivattyú addig tartja ezt a hőmérsékletet, amíg Ön ezt igényli. Akár akkor is bekapcsolva hagyhatja a hőszivattyút, amikor elutazik, és nem kerül egy vagyonba az a luxus, hogy kellemes hőmérsékleten térhessen haza. Sok hőszivattyú további előnye, hogy egy mobilalkalmazást használ, amely lehetővé teszi, hogy felmelegítse a szobát még a reggeli ébredés előtt vagy a munkából hazaérkezésre. Ehhez szükséges vezérléseket is tudjuk biztosítani.

A gázfűtéssel vagy faégéssel ellentétben nincsenek lángok vagy forró felületek, amelyeket a gyermekek vagy a háziállatok megérinthetnek és megégethetik magukat. Biztonságosan bekapcsolva hagyhatók akkor is, amikor nincs otthon vagy alszik.

A hőszivattyúk nem termelnek füstöt, és nem adagolnak füstgázt a levegőbe. Továbbá, mivel a hőszivattyú keringeti a levegőt a helyiségben, a készülék szűrői tisztítják és megtisztítják a levegőt, eltávolítva a port, a penészspórákat, a szagokat, a füstöt és más részecskéket. Kiválóan alkalmasak az asztmában és allergiában szenvedők számára.

Ahogy a hőszivattyúk egyre népszerűbbé válnak, úgy növelik otthona értékét. Egy meleg, száraz, kényelmes környezet a légkondicionálóval kiegészítve mindig első helyen fog szerepelni egy olyan házzal szemben, amely nem rendelkezik ilyen keresett előnyökkel. A hőszivattyúk kialakítása és esztétikája egyre áramvonalasabb és kevésbé feltűnő, alig látni őket.

A hőszivattyúk jelenleg az egyik legköltséghatékonyabb formája a villamos energiát használó fűtésnek, és a legtöbb jó minőségű rendszer átlagosan négyes vagy annál magasabb COP (Coefficient of Performance) értéket ér el. Ez azt jelenti, hogy négy kilowatt fűtési vagy hűtési teljesítmény eléréséhez átlagosan kevesebb mint egy kilowatt villamos energiát használnak fel. Egy hagyományos fűtési rendszer, például egy elektromos kandalló vagy gázkazán COP-ja kevesebb, mint egy. Ez azt jelenti, hogy egy kilowatt fűtési teljesítmény előállításához több mint egy kilowatt áramot használ fel. Minél magasabb a COP, annál olcsóbb a fűtőberendezés üzemeltetése. Más fűtési formákkal összehasonlítva a hőszivattyúk kínálják a legenergiatakarékosabb fűtést, 300% és 400% közötti hatásfokkal.

A fatüzelésű tüzelőberendezések égési folyamata füstöt, kormot és füstöt okoz, amely a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében jelentős terhet jelent a környezet számára. A hőszivattyúk használata csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását. Mivel a hőszivattyú nem éget el semmit a hőenergiaforrásnál, a kompresszor működtetéséhez szükséges kis mennyiségű elektromos energián kívül nincs további szén-dioxid-kibocsátás. A hőszivattyúk környezetbarátok – a legtöbb új hőszivattyú R410A hűtőközeget használ, amely kibocsátása esetén nem károsítja az ózonréteget, és energiatakarékosabb is.

Nyáron, amikor hőszivattyúját hűtésre használja, a helyiség a hőszivattyú funkciójaként automatikusan párátlanodik. Télen a hőszivattyú megakadályozza a hideg felületeken, például az ablakokon a páralecsapódás kialakulását azáltal, hogy meleg levegőt keringtet a helyiségben, hasonlóan az autó szélvédőjének páramentesítéséhez egy hideg reggelen.

A hőszivattyú kültéri egysége hangos lehet, ezért érdemes azt úgy elhelyezni, hogy ne zavarja a nyugalmat (sem az önét, sem másokét).

Hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer kiépítésére

Megújuló energia

Fűtés és hűtés megújuló energiával

Magyarországon az elsők között kezdtük el a megújuló energiaforrások telepítését családi házakba, ezáltal több mint 20 éves tapasztalatunk van az alternatív energiafelhasználású rendszerek kialakításában.

Új építésű házak, lakások esetében javasoljuk az alternatív energiaforrások használatát, mert amellett, hogy nem szennyezik a környezetet, a legkedvezőbb áron üzemeltethető víz-és fűtési rendszerek kialakítását teszik lehetővé. A környezeti adottságoktól függően többféle megújuló energiaforrást alkalmazhatunk.

TALAJSZONDÁS HŐSZIVATTYÚS FŰTÉS

FŰTÉS ÉS HŰTÉS A FÖLDENERGIA HASZNÁLATÁVAL

A földenergia (geotermikus energia) a teljes épület fűtésére-hűtésére és meleg víz ellátására alkalmas. Így nincs szükség külön légkondicionáló berendezésre sem.

A geotermikus energia felületfűtésre- illetve hűtésre használható gazdaságosan (padló, fal és mennyezet), azonban nem kell elbúcsúzni a kandallótól sem!

Legnagyobb előnyei: gazdaságos működtetés, hosszú távon gazdaságosan fenntartható, új építésű háznál nincs szükség kéményekre, vagy gázbekötésre, ami a házépítés költségét jelentősen csökkenti.

Hogyan működik a geotermikus fűtés?

Előnyei: A földenergiát hasznosító fűtési- és hűtési rendszer megfelelő hőszivattyú megvásárlásával hosszútávon fenntartható, rendkívül alacsony költséggel üzemeltethető. Csupán minimális áramot használ és
mivel nincs gázbekötés, így nincs gázszámla és nincs környezetszennyezés sem.

A beruházási költség közel azonos a gázfűtés kiépítésével, azonban a megtérülés már az első fűtésszezonban érzékelhető.

Hátránya: csak új építésű épületeknél alkalmazható, vagy olyanok esetében, ahol felületfűtési rendszer került kialakításra régebben.

Hőszivattyús, geotermikus fűtési rendszer kiépítésére

HŐSZIVATTYÚS RENDSZER KIALAKÍTÁSA

FŰTÉS és HŰTÉS LEVEGŐ ENERGIÁVAL

A levegő hőszivattyú elhelyezhető házon kívül is. A hőszivattyú a -10 fokos levegőből is képes 35 fokos fűtési vizet előállítani, ami elegendő felületfűtés esetén a 23-24 Celsius eléréséhez.

Mind a föld, mind a levegő energiáját hasznosító készülékek egyaránt alkalmasak hűtésre és fűtésre, a leginkább környezetbarát módon, miközben egyenletes, állandó hőmérsékletet biztosít otthonunkban.

Az elmúlt években a hőszivattyús fűtés vált a legelterjedtebbé, mert kedvező áru és jól alkalmazható egyéb rendszerekkel együttesen is. Így a költség- és energiahatékony hibrid fűtési rendszereket építhetünk ki, mint például

  • hőszivattyú beszerelése gázkazán mellé, ahol a melegvíz ellátást a gázkazán biztosítja, a fűtést pedig a hőszivattyú

A klímaberendezésre hasonlító hőszivattyúk felületfűtéses (fal- és padlófűtés) rendszerek esetében üzemelnek a leghatékonyabban. 

NAPKOLLEKTOROK TELEPÍTÉSE

MELEGVÍZ RENDSZEREK NAPENERGIÁVAL

A napenergia felhasználása a leggazdaságosabb abban az esetben, ha csak használati meleg vizet szeretnénk előállítani. Előnye, hogy tavasztól őszig a használati meleg víz előállítása csak napenergiával történik, illetve egyszerűen telepíthető bármilyen házra. Hátránya, hogy ősztől tavaszig a napsütéses órák száma nem elégséges a rendszer üzemeltetéséhez.

A napenergiával történő melegvíz előállítás ideális nyaralókba, hétvégi házakba. Környezetkímélő és takarékos megoldás.

Környezetbarát vízszerelés, energiatakarékos fűtési és hűtési rendszerek kiépítése

Helyszíni felmérést követően a rendszer megtervezésére és kivitelezésére is személyre szabott ajánlatot készítünk!

Kapcsolódó bejegyzések

Vízszerelés

Vízszerelés

Vállaljuk vízvezetékek- és lefolyók szerelését, dugulás elhárítást. A legapróbb, de annál bosszantóbb csöpögő csapok cseréjétől kezdve a komplett...

Közzétéve
Kazáncsere

Kazáncsere

Váltson kondenzációs kazánra és csökkentse fűtésszámláját! Vegye fel velünk a kapcsolatot és helyszíni felmérés során megismerjük az igényeit...

Közzétéve